Få køkkendrøm og pengepung til at nå hinanden!

Vejledning til sildebensparket

Lav sildebensparket – for begyndere!

Et sildebensparket gulv er et traditionelt og smukt gulv. Det koster normalt en del, men det er selve arbejdslønnen der koster. Så her kan du spare penge og selv lave dit gulv.

Vi har lavet en guide til, hvordan du kan lave et sildebensparket.

Dette var første gang for os at ligge et sildebensparket. Vi valgte, at købe et færdigt behandlet egetræs gulv, som kun skal sættes sammen og så er det færdigt (som man kender fra et alm. klik gulv). Yderligere har vi valgt vores sildeben med mat lak, da dette er det mest slidstærke.

Vores klinker er også skåret op i hånden og lagt, som sildeben (se andet opslag for vejledning hertil).

Fremgangmåde og procesbilleder:

Vi skulle have vores sildebensparket til at køre sammen med vores klinker, så derfor valgte vi og starte over i siden af rummet. Hvor man ellers normal ville starte i midten af rummet, så man får lige store tilpasninger i siderne.

– Først skal du vurderer om du ønsker meget spil i gulvet eller ikke så meget.

– Hertil skal du nemlig åbne en del af dine pakker med stave og ligge dem, så de får det mønster du ønsker. (Vi blande hele tiden 5-6 kasser får at få det spil vi ønskede).

– Inden du starter med at ligge gulvet, så skal du lave en plade. Denne plade skal være 100% i 90 grader.

–  Du monter pladen på gulvet, hvor du ønsker og starte i rummet. Normalt starter man midt i rummet, så du har samme afstand fra begge sider. Herefter har du noget og starte ud fra og du er helt sikker på, at det bliver i vinkel. (Det er den plade jeg sidder med mine knæ på). Vi brugte en farmecellplade – bare den er i vinkel, så er den okay. Lig pladen i starten af din række, så du kan arbejde dig opad.

– Så skal der trækkes lim på gulvet, hvorefter de første brædder kan lægges.

– Du starter med at ligge en række på ca. rummes længde – denne række skal du lave tørre til næste dag. Så er du sikker på, at alt vil ligge i vinkel og du har den tørrede række at gå ud fra.

– Herefter kan du ligge resten. Det er nemmeste at ligge dem så du hele tiden har spidsen frem af.

– Når du har lagt en række, så stil noget tungt på, så den kan tørre med lidt vægt på (bare lidt af det). Så er du sikker på, at det ikke giver sig.

– Skulle der være små samlingsrevner, når du hele gulvet er lagt og tørret. Så kan du tage lidt lim og forsigtigt gnide i revnen.

Vi valgte at ligge alt helt ud til væggen med en fuge på 6 mm. Vi ventede faktisk en måned. Inden vi fugede det. Vi ville bare være sikker på, at træet havde givet sig det der skulle inden vi fugede. Yderligere ønskede vi ingen fodlister, så derfor har vi lagde gulvet helt ud (næsten) til væggen.

Vi synes ikke, at det er svært og lægge et sildebensgulv (selvom det var første gang), der kvæver kun lidt tid. Men hvis man brander for sådan et gulv, så er det bare at prøve! Det er nemmere end det ser ud til 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Få køkkendrøm og pengepung til at nå hinanden!